first
  
last
 
 
start
stop
Prihlásenie

Správy

Pondelok, 19 Júl 2010 20:39

Gitariáda 2010 - 25. septembra 2010

Napísal Administrator
Súťažná prehliadka gitaristov a basgitaristov zo Slovenska a ČiechFinále: 25. septembra 2010 od 12:00 hod v Banskej Bystrici Prihlásiť sa môžete na http://www.gitariada.sk/ 1. GITARIÁDA 2010 je súťaž pre gitaristov a basgitaristov zo Slovenska a Českej republiky, určená pre všetky vekové kategórie. 2. Súťaž bude prebiehať v štyroch kategóriách: • Rocková gitara • Jazz/Blues gitara • Bluegrass/Country/Folk gitara • Basgitara 3. Prihlásiť sa je možné iba do jednej z kategórií. 4. Súťaž bude prebiehať pod dozorom odbornej poroty v dvoch kolách: Prvé - výberové kolo: Výber finalistov bude prebiehať na základe doporučených demo CD. Prihlášky s demo CD je nutné doručiť organizátorom najneskôr do 15. augusta 2010 a následne druhé kolo:  
Zomrel basgitarista kapely Slipknot Paul Gray - príčina smrti. Toxikologické testy ukázali, že príčinou úmrtia basgitaristu heavymetalovej skupiny Slipknot Paula Graya bolo náhodné predávkovanie. V jeho krvi sa našli smrtiace množstvá morfia a fentanylu - silného lieku od bolesti patriaceho do skupiny opioidov. Polícia nenašla žiadne dôkazy o tom, že by dostal tieto lieky na predpis. Telo jedného zo zakladajúcich členov formácie Slipknot našiel 24.mája zamestnanec hotela. Gray bol jedným zo zakladajúcich členov skupiny, ktorá vznikla v roku 1995 v Iowe. Úspešnú kariéru odštartovali debutovým albumom Slipknot z roku 1999, ktorého sa predalo vyše milión kópií. Ich štvrtý štúdiový album All Hope Is Gone sa dostal na prvú priečku amerického albumového rebríčka Billboard 200 a ovládol aj rebríčky v Austrálii, Kanade, na Novom Zélande, v Rakúsku, Fínsku, Švédsku a Švajčiarsku. Kapela si vyslúžila sedem nominácií na hudobné ceny Grammy, z ktorých jednu v roku 2006 premenila na víťazstvo, keď ju v kategórii Najlepší metalový výkon ocenili za skladbu Before I Forget. Podľa zostávajúcich ôsmich členov kapely bol Gray mužom s veľkým srdcom, ktorý reprezentoval všetko, čo muzikanti milujú na skupine.
Jedinečná možnosť vidieť skvelých basgitaristov  - Robert Trujillo ( Metallica ) Tom Araya ( Slayer ) , Frank Bello ( Anthrax ) David Ellefson ( Megadeth ) a Troy Sanders (Mastodon ).   Konečne Sonisphere exkluzívne oznamuje, že veľká štvorka Metallica, Slayer, Anthrax a Megadeth poprvykrat v historii vystupia spolocne na jednom podiu, a tak sa metalisti na celom svete mozu horuckovito triast v ocakavani velkeho hudobneho tresku!
Streda, 02 Jún 2010 11:23

Internetové rádio MOROW

Napísal Administrator
Internetové rádio MOROW Kvalitné progress rock rádio. Veľa zaujímavých článkov a videa. MP3 a aj fomát Windows media player. Genesis, Dream Theater, Neal Morse, Marillion, Rush, Transatlantic, Spock Beard, Pink Floyd, Porcupine tree, YES, Kansas, Saga, Pendragon, ... a mnoho iných.
Nedeľa, 30 Máj 2010 19:18

Súťaž o basgitaru

Napísal Administrator
Bassplayer vyhlásil súťaž o basgitaru Gene Simmonsa z Kiss - Cort Axe Bass. Link k súťaži nájdete tu.
Zomrel basgitarista kapely Slipknot Paul Gray Vo veku 38 rokov zomrel basgitarista heavy metalovej skupinySlipknot Paul Gray. V pondelok o tom informovali americké médiá. Hudobníkovo telo našiel zamestnanec hotela na predmestí Des Moines v štáte Iowa. Polícia zatiaľ príčinu smrti neurčila, no nepredpokladajú cudzie zavinenie. Pitvu by mali vykonať dnes. Paul Gray bol jedným zo zakladajúcich členov skupiny, ktorá vznikla v roku 1995 v Iowe. Úspešnú kariéru odštartovali debutovým albumom 'Slipknot' z roku 1999, ktorého sa predalo vyše milión kópií. Poznávacím znamením formácie Slipknot sú masky na tvárach jej deviatich členov. Kapela si počas svojho fungovania vyslúžila sedem nominácií na hudobné ceny Grammy, z ktorých jednu v roku 2006 premenila na víťazstvo, keď ju v kategórii Najlepší metalový výkon ocenili za skladbu 'Before I Forget'. Ich štvrtý, zatiaľ posledný, štúdiový album All Hope Is Gone (2008) sa dostal na prvú priečku amerického albumového rebríčka Billboard 200 a ovládol aj rebríčky v Austrálii, Kanade, na Novom Zélande, v Rakúsku, Fínsku, Švédsku a Švajčiarsku.    
Pondelok, 17 Máj 2010 19:19

História basgitary

Napísal Administrator
Basová gitara (tiež basgitara alebo slangovo basa) je elektricky zosilovaný strunový nástroj, na ktorý sa hrá prstami alebo brnkátkom. Basová gitara je výzorom podobná elektrickej gitare, má však väčšie telo, dlhší hmatník a jej zvuk je posadený o oktávu nižšie. Zvyčajne má štyri, alebo päť strún, ladené o jednu oktávu nižšie ako elektrická gitara. Obvykle má pražce, ale existujú aj bezpražcové basgitary, ktoré umožňujú lepšie použitie techník ako vibrato či glissando, používané obdobne ako pri kontrabase. Od 50. rokov 20. storočia elektrická basgitara nahradila v populárnej hudbe kontrabas. Basgitara sa využíva v rôznych štýloch hudby: od rocku a metalu, bluesu až po jazz. Elektrická basgitara sa tiež používa ako sólový nástroj v jazze, fusion, latino, funk a v rockových štýloch.   História 30. roky V 30. rokoch vynálezca Paul Tutmarc zo Seattlu (štát Washington), vyvinul gitarový elektrický basový nástroj, ktorý bol navrhnutý tak, aby sa na ňom hralo vodorovne. Zmena na „gitarovú formu“ umožnila ľahšiu prepravu a držanie, a tak i jednoduchšie spievanie basistu. 1950-1970 V 50. rokoch, Leo Fender vyvinul prvú masovo vyrábanú elektrickú basgitaru. Jeho Fender Precision Bass, predstavená v roku 1951, sa stala široko kopírovaným priemyslovým štandardom. Precision Bass (alebo "P bass") bol odvodený z jednoduchej konštrukcie dosky podobnej Telecastru s vrstevnicovou konštrukciou, osadená bola jedným jednoduchým snímačom. Narozdiel od kontrabasu je Precision bass opražcovaný, čo umožňuje hráčovi presnejšie nasadenie tónu, práve preto dostala táto basová gitara názov Precision - presný. V roku 1954 bolo telo ergonomicky upravené, dodávalo sa v povrchovej úprave sunburst a bielym krytom. V roku 1957 bola predstavená inovovaná verzia Fender Precision s deleným snímačom nazývaným Precision, pôvodné dva kryty (jeden kovový, na ktorom bolo namontované ovládanie hlasitosti a tónovej clony, druhý plastový) nahradený jedným plastovým, hlava nástroja je širšia, podobne ako na gitare Stratocaster. V roku 1960 bola predstavená basgitara Jazz Bass, často označovaná ako "J bass". Vizuálny rozdiel oproti Precision bol v jej "offset-waist" tele. V roku 1965 boli uvedené na trh struny Rotosound RS-66, prvé struny s okrúhlym vinutím. Vyvinul ich basový gitarista skupiny The Who John Entwistle. Basgitaristi Medzi najslávnejších svetových basgitaristov patria Flea, Paul McCartney, Geezer Butler, Cliff Burton, Dave Ellefson, Tom Araya a Jason Newsted, Victor Wooten, Richard Bona, Gedy Lee.     Zdroj: http://sk.wikipedia.org
Pondelok, 17 Máj 2010 18:58

Zomrel Ronnie James Dio

Napísal Administrator
Tak toto je naozaj strata. Ronnie James Dio zomrel 16.05.2010 po ťažkej chorobe vo veku 67 rokov. V skupine Black Sabath nahradil Ozzy Osbournea.
Streda, 12 Máj 2010 19:31

Fender Jazz Bass oslavuje 50tiny

Napísal Administrator
Legendárna basgitara Fender Jazz Bass oslavuje 50tiny. Jaco Pastorius, Lary Graham, Marcus Miller, John Paul Jones alebo Geddy Lee. Všetci sú spojení s touto gitarou. Fender - BRAVO. www.fender.com Koncom 50tych rokov, keď Fender predstavil inovatívne elktrické nástroje s dizajnom, ktorý ovplyvnil celú éru až do dnes. The Telecaster (1951) and the by-then perfected Stratocaster (1954) were well on their way to indispensability as 1960 loomed; the Jazzmaster (1958) took a longer but eventually successful route to cult stardom. The other instrument was the Precision Bass (1951). The world’s first commercially successful solid-body electric bass guitar, it too was destined for greatness. The Precision was designed with ingeniously efficient simplicity and utility to deliver three things—ease of use, precise intonation (hence the name) and a loud, booming sound that unwieldy acoustic basses simply weren’t capable of matching. Throughout most of the 1950s and in contrast to the development of multiple guitar models, Fender stuck with one bass—it opted to redesign the groundbreaking Precision rather than introduce a new bass guitar model. That thinking changed as the decade waned, however, and Leo Fender and his staff turned their attention to a new “deluxe” bass guitar design in 1959. The reasoning was clear enough—it was simply time for a new Fender bass. And just as the Stratocaster expanded on the Telecaster rather than supplanting it, this new bass would complement the Precision by offering great tonal versatility and a design that went beyond the utilitarian to the realm of the sleekly stylish. If the Precision was a Chevy, the new deluxe model would be a Ferrari. Leo Fender himself said so. In a Guitar Player magazine interview years later, he said, “Well, it’s like a car, you know—you come out with a standard model, then you have a deluxe model—a Cadillac version.” Once again, Leo built it and, once again, Fender Sales chief Don Randall named it. That model, the Fender Jazz Bass guitar, was introduced in 1960. The first production Jazz Bass was built in March 1960. In Fender’s summer price list that year, it was listed at $279.50 for a sunburst-finish model and $293.47 for a blonde or custom-color finish. “Jazz Bass” was an interesting name choice given that 1958’s Jazzmaster guitar, with which the new bass shared part of its name, did not win over the “serious” jazz musicians it was intended for. As with the Jazzmaster, the Jazz Bass was released and promptly ignored by jazz musicians—at first. In due time it would find favor with those players; spectacularly so in some cases. Next to its big brother, though, there was no doubt that the 1960 Jazz Bass really was a deluxe instrument. The most visible and audible evidence of this was that it had two pickups instead of one, giving it a tonal versatility not found in the Precision. The Precision made a great sound, but it made one great sound. A 1959 Jazz Bass prototype boasted large single-coil soapbar pickups similar to those on the Jazzmaster; a five-polepiece neck pickup and a four-polepiece bridge pickup. These became narrower eight-polepiece (two per string) pickups by the time production started.  
Stránka 2 z 2